top of page

 het prentenkabinet 

 home 

 over  

RSS Feed

het gunstig effect van de treinvertraging


Hans Provoost ‘Forced Overnight’


In het dagelijkse leven is Hans Provoost treinbegeleider op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Parijs maar in zijn vrije tijd ontpopt hij zich tot een talentvolle beginnende fotograaf. Met zijn afstudeerproject, getiteld ‘Forced Overnight’, neemt de fotograaf ons mee op een onvoorziene overnachting met het boordpersoneel van de trein.


Iedereen kent het doemscenario: de trein heeft vertraging, en dan nog meer vertraging, het wordt laat en uiteindelijk te laat om de bestemming te bereiken of om terug huiswaarts te keren. Kommer en kwel voor de gestrande passagiers maar volgens de interpretatie van Hans Provoost het begin van een opwindende nacht in één van de Europese grootsteden. Het spreekt inderdaad tot de verbeelding wanneer het gezelschap bevallige hostessen en hun al even bekoorlijke mannelijke tegenhangers in het kielzog van de treinmanagers het station gedag zeggen en de bekommernissen van de dienstdag achter zich laten.


Het verhaal van Hans Provoost speelt zich af ver van huis in anonieme hotelkamers, koele corridors en elegante lobbies waar hij het doek opent op de meest schitterende scènes. Soms keurig suggestief maar meestal zonder blikken of blozen fotografeert Provoost op ludieke wijze zijn beeld van een (te) vergaand alcohol festijn of het resultaat van een uit de hand gelopen flirtpartij. In een theatraal uitgelichte setting speelt de fotograaf met de grens tussen feit en fictie. Misschien vinden deze prikkelende beelden hun oorsprong in de fantasie van de beeldenmaker of hoort er net een ‘gebaseerd op waargebeurde feiten’ aan de eindgeneriek? Aansluitend werkt Hans Provoost zowel met professionele modellen en acteurs als met collega’s uit het veld. Dit brengt een zekere ongedwongenheid bij de prestaties van de ‘acteurs’ teweeg, deze mensen spelen zichzelf in een uitvergrote rol; een karikatuur of ultiem cliché. Om dit te doorbreken neigen andere beelden naar het excentrieke en de perversie. Ook het publiek kijkt eens met een ietwat voyeuristische ongemakkelijke blik naar de dans van de nachtvlinders om dan weer achteruit te leunen en met volle teugen te genieten van het romantische Hollywood drama dat binnen het kader draait.

Met ‘Forced Overnight’ debuteert Hans Provoost in de wereld van de mise en scène. Met humor, sterke emoties en een behoorlijke dosis pit verleiden de beelden het publiek om deel te nemen aan het scenario. Het zachte kleurgebruik en een flatterende belichting voor de modellen maken de foto’s tot een aangename ervaring voor het oog. Er bestaat geen twijfel dat Hans Provoost binnen de commerciële fotografie succes zal boeken. Al hopen we stiekem om met regelmaat een zijsprong te maken naar een surreële werkelijkheid gelijkwaardig aan die van fotografen als Erwin Olaf, Gregory Crewdson of Philip-Lorca diCorsia. Kortom, one to watch.


recente berichten
rubrieken

volg het prentenkabinet en mis geen enkele update

bottom of page