top of page

 het prentenkabinet 

 home 

 over  

RSS Feed

oh darkness, oh darkness

Hier vind je de minimale boodschappenlijst om je eigen donkere kamer in te richten. Voor je aan de koop gaat, vraag je beter even rond bij je familie en vrienden. Allicht heeft iemand wel nog één van de items op de lijst voorhanden.


Het is nog niet zo heel lang geleden dat de digitale fotografie de bovenhand nam dus heel wat (voormalige) hobbyfotografen zullen met genoegen je nieuwe project een zetje geven en hun materiaal aan je afstaan.


Heb je zo iemand te pakken gekregen? Profiteer niet enkel van hun gift maar zeker ook van hun kennis en ervaring in de donkere kamer. Wie geen leermeester ter beschikking heeft, raad ik de tweedaagse workshop Back to Basics Analoge fotografie aan bij mijn deskundige collega’s Barbara en Sandra in het fotomuseum van Antwerpen. Zij stomen je in een mum van tijd klaar om zelfstandig foto’s te ontwikkelen en af te drukken in de professionele doka van het museum.Waar ga je jouw donkere kamer installeren?


Eén antwoord: in een ruimte waar absoluut geen licht naar binnen kan. Mijn donkere kamer staat in de kelder waar ik het kelderraam heb afgedekt met tape en enkele donkere lappen stof.


Je hoeft het materiaal niet altijd uitgestald laten staan, opbergen in een kast of een hoekje van de kamer is best mogelijk. Enkel de vergroter is een onhandig voorwerp en neemt vrij veel plaats in.


Watertoevoer is handig als je aan het werk bent. Een warme en koude kraan welteverstaan want het water dat je gaat gebruiken moet tot 21° celsius kunnen worden gebracht.


Zorg ook voor een tafel in je persoonlijke doka want je hebt een oppervlak nodig om de vergroter en ontwikkelbaden op te zetten.


Wat heb je nodig?

(deze lijst is gemaakt om aan papierontwikkeling te doen en niet aan filmontwikkeling)


  • een aantal donkere kamer lampen


Deze lampen geven licht waar zwart/wit papier niet gevoelig aan is. De versie die iedereen kent, is uiteraard de rode variant maar bepaalde gele en oranje variëteiten zijn ook te koop. Het aantal lampen hangt of van hoeveel licht jij nodig hebt om goed te kunnen werken. De peertjes zijn vrij duur dus misschien is het niet nodig om de volledige ruimte te verlichten.


  • een vergroter met lens


Een Durst is één van de meest gebruikte merken van vergroters en wordt in grote mate aangeboden op tweedehandswebsites.

Heb je een kleurenvergroter? Dan regel je het contrast van de foto met magenta en geel. Een zwart/wit vergroter vereist de aankoop van gradatiefilters.


  • 4 ontwikkelbaden


Je hebt 4 ontwikkelbaden nodig om het hele proces te doorlopen: één bad met ontwikkelaar, één stopbad, een bad om te fixeren en een spoelbak. De grootte van de baden stem je af op het formaat van de foto’s die je wil afdrukken want het papier moet volledig in de baden passen.Het is handig om per bad een tang te voorzien om de foto’s over te dragen.

  • ontwikkelaar en fixer


Papierontwikkelaar en filmontwikkelaar zijn twee verschillende chemische producten dus vergis je niet.


Ontwikkelaar en fixer moet je verdunnen met water voor gebruik. Dit doe je volgens de instructies op de verpakking. Bvb 1+ 4: op een totaal van 5 deeltjes, gebruik je één deeltje product en 4 deeltjes water. Ik maak altijd een liter ontwikkelaar en een liter fix aan.


Als je de vloeistoffen niet overmatig hebt gebruikt, kan je ze nog een tijdje bewaren in een andere fles en later opnieuw gebruiken. Je zal merken dat de fixer minder snel uitgewerkt is dan de ontwikkelaar.


  • minstens 2 maatbekers


Je hebt minstens 2 maatbekers nodig om de producten aan te maken. Gebruik altijd dezelfde beker om de ontwikkelaar of het fixeermiddel te mixen en voorkom dat beide vloeistoffen zich met elkaar vermengen.


  • een waslijn


Span een waslijn met wasknijpers om je ontwikkelde foto’s te laten drogen. Hou er rekening mee dat er druppels van de foto’s op de grond vallen dus hang de lijn misschien beter niet boven je gloednieuwe parket.


  • een doos fotopapier


Fotopapier kiezen doe je geheel naar eigen smaak en voorkeur.Good luck!

recente berichten
rubrieken

volg het prentenkabinet en mis geen enkele update

bottom of page