top of page

 het prentenkabinet 

 home 

 over  

RSS Feed

de black pearl vaart door de oude landen

‘In the Quietest Moments’ is de tweede fototentoonstelling van sporadisch duo Katrin Daems en Carole Van der Voort in het cultureel centrum 252 in Ekeren. Het sprookjeskasteel Hof De Bist grenst aan natuurgebied De Oude Landen waar het beeldend werk de laatste twee jaar werd gemaakt door deze natuurliefhebbende fotografen.
De expo opent volgende week met een vernissage op 02 augustus maar ik kreeg reeds een kijkje achter de schermen bij de opbouw. Bij binnenkomst op het gelijkvloers van het statige bouwwerk steekt het slijtend behangpapier met bloemenmotief scherp af tegen de modern aandoende zwart wit foto’s tegen de muur. Op het eerste gezicht lijkt het samenspel van het art deco ogende papier en de gesloten beelden van een ondoordringbaar boslandschap druk op druk. Toch groeit het ensemble spoedig uit tot een stapje op naar meer dan de herkenbare foto van een dichtbegroeide natuur. Ook de uitvoering met Hasselblad, een feilloze grijsschaal en oogstrelende prints doen het geheel van oud en nieuw stroken met het klimaat van de ruimte en het project.


We wandelen met de fotografische skills van Katrin Daems en de liefde voor de natuur van Carole Van der Voort door de verschillende seizoenen langsheen de paden of rechtdoor De Oude Landen. Beide dames keren het klassieke landschap de rug toe en kiezen voor een eigen visie op het beeld van het natuurgebied: zij staan stil waar een ander doorloopt, bezoeken tijdens de stilste momenten en zien schoonheid in een compositie waar de doorsnee wandelaar aan voorbij gaat. De gepresenteerde fotoreeksen zijn stuk voor stuk oprecht en die openhartigheid krijg je mee als bezoeker van deze tentoonstelling. De fotografen genieten van hun werk, lachen samen en willen hun ervaring nu met ons delen in een pretentieloze expo. Die lichtvoetigheid is terug te vinden in de ludieke titels van de foto’s. De ‘Johnny Depp’ bijvoorbeeld verwijst naar de bekende Amerikaanse acteur die Jack Sparrow gewijs over de omgevallen boomstammen zou balanceren.


De tentoonstelling gaat verder op de zolderverdieping met een duistere sfeer die de digitale nachtbeelden in kleur reflecteert. Ik verkies een zonderling zijweggetje via een tweeluik met enerzijds een zwart wit foto en anderzijds een merkwaardig bewerkte versie van wat ooit een foto is geweest. De diptiek, vertellen de dames, vertrekt vanuit twee gescheiden gezichten van een fallen tree die door de fotografen in postproductie werden herenigd tot een tweedelig panoramisch landschap. Het rechterpaneel wordt verder onderhanden genomen door grafisch kunstenaar Nathalie Taelman die via een experimentele weg, ook te zien in de expo, een eigen interpretatie van het beeld vindt. Zowel het resultaat als haar ‘schetsen’ zijn een omweg naar Ekeren waard. Daems en Van der Voort vervolgen het proces door foto’s te spiegelen en het spiegelbeeld met het origineel om te toveren tot wat lijkt op een insect vastgepind in een glazen kastje.


Voor het prentenkabinet is de cirkel rond: van een fotografische wandeling door De Oude Landen tot een curiositeitenkabinet waardige interpretatie van het landschap. Allen daarheen!


Meer info op:


(voor natuurwandelingen met Van der Voort als gids van natuurpunt naar de locaties van de beelden)

(als foto/film van de maand)

recente berichten
rubrieken

volg het prentenkabinet en mis geen enkele update

bottom of page