top of page

 het prentenkabinet 

 home 

 over  

RSS Feed

Gilbert d'Haen FOTOGRAAF


De tweede episode van het vervolgverhaal met Gilbert d’Haen in de hoofdrol pikt de draad op met een langverwachte ontmoeting bij de man thuis in Wilrijk. Let alvast op de veranderde schrijfwijze van zijn naam want Gilbert, ik mag ondertussen Gilbert zeggen, weet op zijn gevorderde leeftijd nog heel goed wat hij wil. Als enige telg van het hartelijke gezin D’haen staat hij erop om de H met een hoofdletter te schrijven en de d in minuscule. Zijn artiestennaam zou je kunnen zeggen.


Is Gilbert d’Haen dan een artiest of kunstenaar? In zijn hart zeer zeker maar tijdens zijn carrière kwam deze latente ambitie zelden aan de oppervlakte. d’Haen is een rasechte beroepsfotograaf met een grondige kennis van het vak en een uitmuntende vakkundigheid in de donkere kamer. Hij leefde als een ambachtsman die fotografie bedreef als bron van inkomsten en noodgedwongen het principe van vraag en aanbod toepaste. Toch ontgaat het mij niet dat deze fotograaf met passie te werk ging en zijn opdrachten zodanig naar zijn hand zette om met trots het werk te kunnen signeren. Mijn fotografenoog ziet tijdens het bekijken van Gilbert’s levenwerk hoe hij in elke foto het licht weet te bespelen, geen enkele compositiefout maakt zonder clichématig te werk te gaan en de meest eenvoudige scènes verheft tot een esthetisch beeld. Het kunstenaarschap van Gilbert d’Haen bevindt zich binnen het kader en niet daarbuiten.


Tijdens het eerste gesprek drukt de fotograaf spitsvondig zijn ongeduld uit om zijn werk als een geheel te presenteren aan een publiek. Er zijn slechts weinig fotografen die met een dergelijke toewijding vanaf het prille begin bewust een foto-archief hebben aangelegd. Het resultaat is een verzameling om u tegen te zeggen en maakt van het omsluiten ervan een titanenwerk. De selectie voor de opkomende tentoonstelling zal een zware opdracht worden en er zullen ongetwijfeld enkele pareltjes uit de boot vallen maar het staat vast dat elke bezoeker zich zal kunnen onderdompelen in het fascinerende bestaan van de analoge fotograaf van toen. Het publiek krijgt de kans om mee te kijken door de lens van Gilbert d’Haen om op die manier zijn werkwijze, visie en praktijk te ontdekken.


In een tijd waar iedereen fotograaf is, spreekt het chemische tijdperk tot de verbeelding.


Het ‘verdwijnen van’ is vanuit verschillende invalshoeken onlosmakelijk verbonden met het leven en werk van Gilbert d’Haen. Het verdwijnen van de analoge fotografie, de locale fotowinkel of het ambachtelijke maar ook het verdwijnen van het platteland, het gemeenschapsleven of het geloof. Op basis van het archief gaan jij en ik tijdreizen en gaan we een intiem gesprek aan met Gilbert d’Haen FOTOGRAAF.


Hou 08 juni 2018 vast vrij in je agenda voor de opening van de tentoonstelling.


Wordt vervolgd...
recente berichten
rubrieken

volg het prentenkabinet en mis geen enkele update

bottom of page